Тотемните животни

Всички сте чували за индианските племена и тяхната силна връзка с Майката Земя и съответно тяхното преклонение пред определени животни или тотеми. Самата дума „тотем“идва от езика на северноамериканското племе оджибуей и обикновено се отнася до животното (растението, природният феномен и пр.), в което дадено племе или клан въплъщава вярванията си и на което отдава специална почит. Обикновено това са животни, които се срещат в дадения регион, който племето обитава. Разбира се всеки народ или общност има силна връзка със земята, където са живели предците им, където са се родили и където искат да почиват в мир. Да, тези племена знаят много добре какъв източник на сила е земята и нейните деца – растенията и животните и дори ние хората, те са я почитали и са се грижели за нея, защото са знаели, че и тя се грижи за тях. Този естествен начин на живот, който са водели, с времето се е задълбочил и наблюдавайки заобикалящия ги животински и растителен свят, хората са се ориентирали и в духовния такъв. Определени животни, и техните качества се превърнали в символ на защита и характерни качества, които човекът притежава или се крият като потенциал.

тотемни-животни-медитация-личен-пазител

Според индианските вярвания различни образи на водачи животни се присъединяват или оттеглят от живота ни в различни периоди в зависимост от посоката, в която сме избрали да вървим и уроците, които сме избрали да научим.Ето и различните водачи според техните вярвания:

Животно водач, който носи определено послание -появява се в живота, когато трябва да предаде важно съобщение или урок, а когато човекът разбере посланието бързо си отива. Самото послание може да бъде духовен урок или предупреждение, възможно е да ви поддтикне към действие или промяна.

Животно водач сянка – това е животно, от което изпитвате силен страх. Неговата задача е да ви научи на урок, койро сте повтаряли много пъти, но не сте го разбрали поради гняв, несигурност, злоба или други неприятни емоции. Това животно – сянка ще се появява отново и отново в живота ви предизвиквайки страх, докато не научите урока си и не направите промени в живота си. То може да ви помогне да преодолеете страха като го превърнете в помощно средство, като ветропоказател, на това, от което се страхувате в живота. Погледнете самото животно и неговите качества и може да ви стане доста по-ясно от какво се страхувате 🙂

Животно водач, което ви следва по пътя, който сте избрали – Изправени на кръстопът в живота ни  и избирайки определена път из възможностите, при нас идва и водач – пазител, който ще ни следва, докато вървим. Този път или етап от живота ни може да продължи месеци, или години и когато се изгубим, той ще бъде там, за да ни помогне да се върнем в правиланта посока.

Тотемно животно -духовен пазител- с нас през целият ни живот присъства едно тотемно животно пазител, което не се променя и ни съпътства във физически и духовен план, може да се каже, че това е основният ни духовен пазител. Той отразява нашата духовна същност. Понякога може да дойде повече от едино тотемно животно при вас, почитайте всички с еднакво уважение и любов. Те ще ви напомнят за вашата вътрешна сила и мъдрост. Например ако вашето тотемно животно е Мечка, то вие до голяма степен предпочитате уединението, търсач на знание сте  и  сте здраво стъпил на земята.

За някои хора е напълно естествен процес да усетят и разпознаят своят тотемен пазител, през целия си живот са били привлечени от него и имат силна връзка.  За други, това е нещо ново и вероятно интересно начинание, което бих препоръчала всеки да опита. Не само ще откриете нещо ново за себе си, но и ще се свържете отново с Майката Земя и с вътрешните си инстинкти, които често съответстват на животното, което ще се появи 🙂 Както и индианците наричат този процес на свързване – „В едно с Природата“.

Отделете си известно време в което, знаете, че никой няма да ви обезпокои. Идеално място ще бъде някъде навън сред природата, където се чувствате добре. Разбира се, може да го направите и вкъщи, но преди това подгответе пространството като може да сложите около себе си изсушен градински чай, с приятно ухание, свещ с аромат на бор или други изсушени билки, които да ви пренесат мислено в природата. Седнете удобно, вдишайте и издишайте няколко пъти дълбоко и бавно отпуснете цялото тяло. Оставете на заден план егото и всички очаквания за това, какво ще ви се случи. Отървете се от страха и всички негативни емоции, които ви съпътстват.

Представете си, че се намирате на идилично място в природата  на някоя полянка в гората, близо до поточе, огледайте се и обърнете внимание на детайлите, на мириса на цветята и дърветата, на топлината на слънцето, разгледайте и усетете мястото с всичките си сетива.

След малко ще чуете шум и ще видите как вашето тотемно животно бавно се приближава към вас. Животното е приятелски настроено и ви подканва да го погалите и вие го приемате с радост. Прекарайте време с него разхождайки се наоколо. Бъдете отворени към всякакви послания от негова страна, отворете сърцето си за любовта и мъдростта, която то ви дарява. Когато времето ви приключи и усетите, че може да се разделите, благодарете на всички същества на това място както и на вашето тотемно животно и бавно се върнете към физическото място, където се намирате и своето тяло. Не бързайте, дайте си време да помислите и запомните това преживяване преди да се върнете към ежедневието.

Успех! 🙂

Ще се радвам да споделите в коментарите за личното ви преживяване или поне кое прекрасно животно ви съпътства и пази 🙂

P.S   Моето се появи преди доста години, като ме привлече интуитивно – една прекрасна черна пума, а вкъщи си имам нейно копие в умален размер – черно коте :))

Коментирай

Subscribe for more

ЗА МЕН

„Каквото горе, това и долу, каквото вътре, това и отвън, каквато Вселената, такава и душата …“

Хермес Трисмегист

ВРЪЗКА С МЕН

ПОПУЛЯРНИ СТАТИИ