Психология

Какво поражда илюзиите в живота ни и как ги поддържаме несъзнателно

Всички ние живеем в илюзорен свят. Този свят се подчинява на законите на ума и се подхранва от желанията ни.
Тъй като нашият ум е полярен, ние сме винаги в бялото или черното, доброто или лошото. Ние възприемаме света около нас като съвкупност от крайности или противоположности. Самият ни мозък биологично е създаден като двуполюсна система – ляв и десен дял – логичен и креативен.
Все по-трудно ми е да отговарям на въпроси, които идват от полярността на ума. Какво искам да кажа с това. Често ме питат тази практике хубава или или е лоша? Регресията помага ли или по-скоро пречи? Това учение е хубаво, другото е лошо. Това е духовно другото е профано. Искам да вървя към светлината и отхвърлям всичко тъмно.

А защо питам аз трябва да вървим само в едната посока? Защо трябва да търсим само хубавото и да игнорираме лошото. Всъщност изобщо не обичам тези думи – хубаво и лошо. Няма хубаво нито лошо. Има Опитност. Едното нямаше да съществува без другото – тоест те са едно цяло, само в нашия ум се разграничават, защото той е полярен.

Колкото повече се борите за светлината, толкова повече тъмнина ще привличате, докато не осъзнаете, че те са равни. И не е нужно да се борите или да се стремите. Това, което можем да направим е да приемем, че и двете съществуват и ние сме част от тази симбиоза. В нас има и черно и бяло. Има и мъжка и женска енергия, балансът между тях води и до баланс между полярностите на ума. Не избирайте само светлината, изберете сянката в себе си. Това, от което ви е страх, това, от което бягате дали ще е порок, дали ще е егото ви, прегърнете го, осветете го, приемете го и го интегрирайте в своята същност. За какво говоря ли?

Да вземем отношенията в една връзка. Вие привличате като партньор човек, който представлява вашата сянка, за да можете да я осъзнаете и приемете. Всичко, което ви дразни в него е всъщност проекция на вашето подсъзнание, той е огледалото на вашите тъмни страни, които не желаете да приемете. Конфликтът между двойки понякога може да бъде много конструктивен, защото само чрез външен конфликт, човек може да погледне навътре, където всъщност се крие първоизточника. Вие просто привличате подходящия партньор, за да излекувате своите рани още от детска възраст, а може би дори и от минал живот. Взаимоотношенията предоставят най-много възможности за личностно израстване. Всеки конфликт е подтик вие самите да погледнете в себе си и да осъзнаете къде е полярността? Какво предизвиква тези емоции във вас? Липса на любов? Липса на приемане?

Илюзиите често са прикрити под дебел пласт Его форми, желанията на егото. Илюзиите относно това как виждаме хората около нас лесно се забелязват. Когато имаме очаквания, значи не приемаме човека такъв, какъвто е. Очакванията създават едно напрежение между хората, което в последствие избухва под формата на гняв и разочарование. Силните желания, страсти са неудовлетворени вътрешни липси, най-често това е липсата на любов още от ранна детска възраст.
Илюзията, че някой друг отвън ще запълни тази празнина, този копнеж, също е илюзия. Единствено вие може да си я дадете. Единствено вие, осъзнавайки липсите, сянката, несъзнаваното, можете да го запълните и интегрирате като равноправна част от себе си, от личността си. Иначе цял живот сме подвластни на вътрешни процеси, които не разбираме и които ни тласкат в отношения, с които не можем да се справим.

В крайна сметка цялостта на нашата същност представлява и хармонията, представлява нашата способност да бъдем щастливи със себе си, цялостни, да не ни липсва нищо и от тази отправна точка идва и човек, който ще сподели с нас тази пълнота.

Винаги привличаме, това, което излъчваме. Излъчваме срам – ще привлечем хора и ситуации, които ще предизвикват все повече тази емоция у нас, за да може тя да бъде извадена на показ и излекувана. Живеейки от позицията на цялостност, ще привличаме все по-хармонични отношения и не само, ние ще ги създаваме, а това е висше майсторство 🙂

Коментирай

Subscribe for more

ЗА МЕН

„Каквото горе, това и долу, каквото вътре, това и отвън, каквато Вселената, такава и душата …“

Хермес Трисмегист

ВРЪЗКА С МЕН

ПОПУЛЯРНИ СТАТИИ